• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Як захистити себе від коронавірусної хвороби

Як захистити себе від коронавірусної хвороби

2021-02-01

/Files/photogallery/coronavirus.jpg

Щоб уберегти себе та своїх близьких, необхідно чітко дотримуватися відповідних рекомендацій. Не займайтеся самолікуванням і одразу звертайтеся до сімейного лікаря, якщо відчули симптоми захворювання. У цьому розділі ми розкажемо вам про основні засоби профілактики від COVID-19, а також алгоритм дій у разі підозри на коронавірусну хворобу.

1. Онлайн-обстеження на Сovid-19

Ви можете пройти онлайн-тест на уточнення наявних або вірогідних симптомів захворювання. Будьте поінформовані.
Пройти онлайн-тест

2. Дії людей з симптомами

  1. Залишайтеся вдома.
  2. Подзвоніть своєму сімейному лікарю.
  3. Опишіть йому симптоми, історію подорожей. Розкажіть про те, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані. Розкажіть про результати опитування, а також уточніть, на які саме запитання Ви дали стверджувальну відповідь.
  4. Виконуйте інструкції свого лікаря.
  5. У невідкладних станах — температура вище 38, яка не збивається, та ускладнене дихання — терміново викликайте “швидку” за номером 103.

У разі виникнення запитань — звертайтеся за телефонами:

  • Контакт-центр МОЗ з питань COVID-19: 0 800 60 20 19
  • Гаряча лінія МОЗ: 0 800 505 201
  • Гаряча лінія ЦГЗ: 0 800 505 855
  • Урядова гаряча лінія: 15-45

43 Алгоритм дій за підозри COVID 19

3. Що робити для профілактики коронавірусу та зменшення ризику поширення?

1. Бути свідомими та зменшити соціальну активність.
2. Зберігати спокій і не панікувати.
3. Використовувати та розповсюджувати інформацію тільки з перевірених джерел.
4. Дбати про гігієну рук, приміщення, а також речей, якими найчастіше користуєтеся (наприклад, мобільного телефону та комп’ютера).
5. Уникати рукостискання та поцілунків при зустрічі з друзями, колегами, знайомими, сусідами тощо.
6. Організувати для співробітників умови для дистанційної роботи.

Загальні рекомендації щодо профілактики COVID-19:

- слід мити руки з милом протягом не менш, ніж 20 секунд;
- не торкайтеся брудними руками очей, носа та рота;
- якщо захворіли - залишайтеся вдома;
- потрібно чхати та кашляти у згин ліктя або прикривати рот, ніс серветками;
- регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні;
- з людьми тримайте дистанцію в 1,5 метри, особливо з тими, хто має симптоми респіраторного захворювання.

Рекомендації щодо профілактики COVID-19 літнім людям:

- дотримуйтесь загальних рекомендацій стосовно гігієни;
- без нагальної потреби не виходьте з дому;
- якщо захворіли - залишайтеся вдома;
- не йдіть до свого лікаря з метою поміряти тиск та поспілкуватись;
- якщо ви - користувач програми “Доступні ліки”, то в разі закінчення відповідних лікарських засобів, звертайтесь до свого сімейного лікаря або терапевта ПО ТЕЛЕФОНУ, щоб отримати електронний рецепт дистанційно;
- користуйтеся допомогою онуків, рідних, сусідів в разі потреби придбати ліки, товари першої необхідності, продукти.

Рекомендації щодо профілактики COVID-19 тим, хто працює в офісах, установах, підприємствах:

- вітайтеся з колегами безконтактно;
- мийте руки до входу в кабінет або приміщення. Не торкайтеся чистими руками перил, ручек дверей тощо;
- регулярно дезінфікуйте поверхні в тих місцях, де ви знаходитесь, та поверхні приладів та пристроїв, на яких працюєте (наприклад, це можуть бути дверні ручки, поручні, столи, підвіконня, клавіатура, смартфон, пульт управління, касовий апарат тощо);
- регулярно провітрюйте приміщення;
- максимально використовуйте онлайн-ресурси для проведення нарад, конференцій та ін.
- не проводьте зборів колективів;
- рякщо працюєте з людьми, подбайте про власний захист та тримайте дистанцію;
- подбайте про безпечний прийом їжі на роботі;
- якщо захворіли ви або члени вашої родини, залишайтесь вдома.

У разі ускладнень від COVID-19 працюючі можуть пройти реабілітацію за кошти ФССУ.

Захворювання на коронавірусну хворобу може викликати ускладнення, зокрема, вражати серцево-судинну та нервову систему людини, призводити до інвалідності. За наявності медичних показів, застраховані особи, які перехворіли на COVID-19 та мають ускладнення, мають право пройти реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України.
Пройти курс відновного лікування за кошти ФССУ після перенесеної коронавірусної хвороби застраховані особи можуть на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Право на таке лікування мають усі працевлаштовані українці за наявності медичних показань за профілями медичної реабілітації, визначеними Порядком № 39, за якими надаються послуги з реабілітаційного лікування за кошти Фонду. Зокрема, у разі ускладнень за профілем кардіо-пульмонарної реабілітації та нейрореабілітації.
Після оформлення висновку ЛКК заклад охорони здоров’я інформує робочий орган Фонду про потребу застрахованої особи в подальшому лікуванні на базі реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу. Пацієнт передає представнику Фонду відповідну заяву про забезпечення лікуванням для подальшого укладення тристороннього договору із санаторно-курортним закладом. 100% вартості відновлювального лікування, потрібного людині, покривається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.
У разі наявності питань або потреби в консультації щодо проходження реабілітації за кошти Фонду, застраховані особи можуть звертатись до відповідних управлінь виконавчої дирекції ФССУ за територіальною ознакою, контакти гарячих ліній у розрізі регіонів.
Перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації для відшкодування витрат за надані застрахованим особам послуги із реабілітаційного лікування.
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються санаторно-курортні послуги потерпілим (особам з інвалідністю) внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

4. Засоби індивідуального захисту

Закиньте гумки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.
Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою.
Маску слід змінювати щочотири години.

Не можна чіпати зовнішню частину маски руками. Якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком.
Не можна використовувати маску повторно.
Не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту.

Як знімати маску: не торкайтеся до її зовнішньої поверхні — зніміть маску за гумки, згорніть і викиньте у смітник.

med mask

5. Коли потрібно йти на самоізоляцію?

Самоізоляція допомагає зупинити розповсюдження вірусу, не інфікувати колег, друзів, рідних. Вона потрібна для тих, хто має симптоми або встановлений COVID-19. А також для тих, очікує результати тесту на коронавірус або близько контактував з особами, що захворіли на коронавірус.
- При раптовому ГРЗ, що супроводжується лихоманкою, наявністю кашлю або утрудненого дихання. При цьому за 14 днів до появи симптомів пацієнт контактував з людиною, яка має підтверджений COVID-19 або підозру на нього чи повернувся з країни/регіону із місцевою передачею вірусу в громаді відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ.
- При тяжкому гострому респіраторному захворюванні, коли температура перевищує 38ºС та наявний хоча б один з наступних симптомів: кашель або утруднене дихання.
- При необхідності госпіталізації за відсутності інших причин, які повністю пояснюють клінічну картину.
- При наявності лабораторно підтвердженого захворювання COVID-19, незалежно від клінічних ознак та симптомів.
- При контакті з людиною, у якої діагностовано COVID-19, незалежно від наявності симптомів.

Контакт з людиною з підтвердженим COVID-19 означає:
- спільне проживання;
- прямий фізичний контакт на кшталт рукостискання;
- контакт із хворим(и) на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови, якщо маску було вдягнуто неправильно або взагалі не вдягнено;
- перебування у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування лікарні та ін.) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру;
- контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19.

У разі самоізоляції або хвороби на COVID-19 ФССУ оплачує лікарняні, видані за спрощеною процедурою

У разі підтвердженого діагнозу COVID-19 або потреби в оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під меднаглядом, відповідні лікарняні листки не потребують погодження із заввідділення або ЛКК для їх продовження на термін понад 10 днів.
Такі зміни внесено наказом МОЗ України від 11.11.2020 № 2593 «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян». Документ набув чинності 22.12.2020.
ФССУ компенсує застрахованим особам втрачений заробіток за весь час лікування або ізоляції від коронавірусної хвороби, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші п’ять днів фінансує роботодавець).
Відповідно до оновлених положень, починаючи з 22 грудня 2020р. та на період дії карантину, лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою або завершення їх самоізоляції у відповідності до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Раніше продовження лікарняного листка на строк понад 10 і до 30 днів проводилось лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі – ЛКК.

6. Як підготуватися до ПЛР-тесту?

Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) — основний тест, який виявляє наявність вірусу на ранній стадії захворювання. Для тесту у людини беруть мазок з носа або горла. Щоб результати були достовірними, найкраще здавати ПЛР-тест вранці.

Рекомендації перед аналізом:

  • за 6 годин до тесту — не використовуйте спреї чи таблетки для горла;
  • за 3-4 години до тесту — не жуйте гумку, цукерки, не їжте, не пийте, не полоскайте горло, не чистить зуби та не куріть.

inf TEST 1600x1200 rgb 300dpi

Де здати ПЛР-тест на COVID-19?

Створено мапу пунктів, які організовано при закладах охорони здоров'я, що надають первинну, спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу, та фізичними особами-підприємцями, які одержали ліцензію з медичної практики, з обов’язковим дотриманням вимог інфекційного контролю передбачає тестування таких категорій осіб:

  • з підозрою на COVID-19, з ознаками ГРВІ, пневмонії, у випадку відсутності можливості проведення тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2;
  • з позитивним тестом на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, окрім осіб, що відповідають підозрілому або ймовірному випадку коронавірусної хвороби;
  • з ознаками імуносупресії, у випадках госпіталізації.

З метою розширити доступ пацієнтів до тестування аби швидше виявляти інфікованих коронавірусом в Україні оновили алгоритм тестування на COVID-19. Його будуть проводити на первинній ланці та на рівні амбулаторної допомоги.
- Тестування на коронавірус будуть робити людям з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції. Раніше тестували пацієнтів лише з симптомами COVID-19 та пневмонії.
- Відбір матеріалів для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ тепер входить до пакету з надання медичної допомоги на первинній ланці. І є безоплатним для пацієнта.
- Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно.
- До пакету первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження - швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин.
- Позитивний результат швидкого тесту на визначення антигену має бути підтверджений ПЛР-тестом.
Тестування проводять за направленням лікаря, а не за бажанням пацієнта.

Перелік лабораторій — у доданому файлі. Лабораторії, що не мають доступу до системи ЦГЗУ, не можуть вносити результати тесту для припинення самоізоляції через додаток «Вдома».
Увага! Перелік установ може змінюватись. Переглядайте оновлення до відвідування обраної лабораторії.
Перелік держлабораторій

7. Вакцинація від Covid-19

22 грудня 2020р. оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Документ розробили фахівці Центру громадського здоров’я України разом з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ.

Дорожня карта впровадження вакцини від гострої респіраторної хворобиCOVID-19.

Мета цього плану — протягом 2021–2022 років охопити вакцинацією від COVID-19 щонайменше 50 % населення України (20 млн людей). План оновлюватимуть щодва тижні, відповідно до реальної ситуації.

Планом затверджено 5 етапів вакцинації населення:
1) лютий–квітень 2021 року — люди з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19;
2) квітень–червень 2021 року — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що надають медичні послуги;
3) червень–вересень 2021 року — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;
4) вересень 2021 — березень 2022 року — люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;
5) вакцинація інших категорій населення, які не входять до цих пріоритетних груп.

Вакцинуватимуть населення на базі наявних пунктів щеплень, мобільними бригадами з імунізації, а також у тимчасових центрах вакцинації.

Міністерство охорони здоров'я уклало договір на поставку 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії “Сіновак” (Sinovac Biotech, Китай).
"Сіновак" (Sinovac Biotech) — найбільша китайська компанія з виробництва вакцин, заснована у Пекіні в 2001 році, виробляє від 300 до 500 млн доз вакцин на рік. "Сіноваком" були розроблені і виведені на ринок вакцини проти гепатиту А та А і В, вірусів грипу, включно з “пташиним”, паротиту.
Вакцини "Сіновак" схвалені в 34 країнах світу, включно з такими країнами, як Аргентина, Бразилія, Індія, Туреччина. Вакцина проти гепатиту А є прекваліфікованою Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Вакцинація під час пандемії COVID-19.

Чи можна вакцинувати дитину під час пандемії COVID-19? Вакцинуватися можна і дуже важливо! Чи довго триватиме ситуація з COVID-19, наразі невідомо, а призупинення вакцинації та низький рівень охоплення щепленнями загрожують спалахами інфекційних хвороб. Тож дітей украй необхідно захистити від інфекцій, проти яких проводять вакцинацію. Окрім того, і дорослим важливо подбати про власний захист від інфекційних хвороб.
Зважаючи на непросту ситуацію із COVID-19, ЮНІСЕФ розробили максимально прості й зручні для користування порадники з вакцинації і для батьків, і для медичних працівників, і навіть для діток. В разі потреби завантажуйте ці документи для себе, поширюйте в медичному закладі, в якому працюєте, щоб якомога більше людей могли вакцинувати себе і своїх дітей під час час пандемії COVID-19.
На сторінці ЮНІСЕФ ви можете обрати потрібний чек-лист, і коли за посиланням відкриється pdf-файл - збережіть його на свій комп'ютер.

8. Медична допомога пацієнтам з підозрою або підтвердженим COVID-19

Людина із підозрою або підтвердженим COVID-19 може отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій у 2021 році:
- Первинну медичну та амбулаторно-поліклінічну допомогу. Люди із підозрою на коронавірусну хворобу можуть пройти тестування у свого сімейного лікаря. А також отримати консультації щодо лікування легкої форми захворювання на COVID-19, яка лікується в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря.
- Екстрену медичну допомогу у разі критичного стану. Зокрема, коли у людини спостерігаються утруднене дихання, дихальна недостатність, підвищення температури вище 38° C, що погано піддається корекції, раптове погіршення стану. Приїхавши на виклик, медики швидкої оцінюють стан пацієнта. Якщо є потреба, транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції.
- Стаціонарну медичну допомогу. В безоплатний пакет послуг лікування пацієнтів із COVID-19 включено: тестування на COVID-19; лабораторне та інструментальне дослідження; медичну допомогу відповідно до галузевих стандартів; кисневу підтримку, інтенсивну терапію за необхідності; медикаментозну терапію та знеболення за потреби тощо. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів. Залишок ліків для боротьби з COVID, які наявні в лікарнях та аптеках, доступний для перегляду на сайті НСЗУ.

Відповідно до інформації Кабінету Міністрів України

Кiлькiсть переглядiв: 148

Коментарi